Ülkemizde psikiyatri ve psikiyatrik hastalıklara karşı olan kadar (belki de daha fazlası) psikiyatride kullanılan ilaçlara karşı da şiddetli bir önyargı bulunmaktadır. Bu önyargı nedeniyle kolaylıkla tedavi edilebilecek birçok psikiyatrik hastalık tedavisinde zorluklar yaşanmaktadır; ya etkin dozda ilaç kullanılmadığından tedaviye yanıt tam olmamakta ya da yeteri sürede ilaç kullanılmaması nedeniyle sık tekrarlar yaşanmaktadır.

Sık karşılaştığımız ve ilaç kullanımında ciddi sorunlara neden olan önyargıları şöyle sıralanabilir;

1) “Psikiyatride kullanılan ilaçlar bağımlılık yapar”
Kullandığımız ilaçlar arasında bağımlılık yapma potansiyeli olan bazı ilaçlar vardır. Fakat bu ilaçlar doktor kontrolünde, kısa süreli ve düşük dozda kullanıldığında kesinlikle güvenlidirler. Ayrıca psikiyatride kullanılan birçok ilacın (bu noktada özellikle antidepresan ilaçları belirtmek isterim) bağımlılık yapma potansiyeli yoktur. Fakat ilaç kesilirken dikkatli olunmalı, aniden bırakılmamalıdır. İlaçlar muhakkak doktor kontrolünde bırakılmalıdır.

2) “Psikiyatride kullanılan ilaçlar uyku yapar”
Kullandığımız ilaçlar arasında uyku yapma potansiyeli olan bazı ilaçlar vardır. Fakat bu ilaçlar zaten uyku sorunu olan (uykuya dalmada zorluk yaşayan, sık sık uyanan) hastalarda kullanılmaktadırlar. Psikiyatride kullanılan birçok ilacın kesinlikle uyku yapıcı etkisi yoktur.

3) “Psikiyatride kullanılan ilaçlar kilo aldırır”
Kullandığımız ilaçlar arasında iştahı açan ve kilo aldırma potansiyeli olan bazı ilaçlar vardır. Fakat bu ilaçlar zaten iştah azlığı olan, yemek yemede zorlanan, kilo kaybeden ve kilo almak isteyen hastalarda kullanılmaktadırlar. Psikiyatride kullanılan birçok ilacın kesinlikle kilo aldırıcı etkisi yoktur.

4) “Psikiyatride kullanılan ilaçlar kısırlığa neden olur”
Psikiyatride kullanılan ilaçlar kesinlikle infertiliteye (kısırlığa) neden olmaz. Fakat hamilelik sırasında (özellikle ilk aylarda) ve anne sütü verilirken çoğu psikiyatrik ilacın kullanılması (eğer çok gerekmedikçe) önerilmemektedir.

Sonuç olarak psikiyatride kullanılan ilaçlar eğer doktor kontrolünde alınırlar ve bırakılırlarsa kesinlikle güvenlidir ve çok az yan etkiye sahiptirler. Başarılı bir tedavi için etkin dozda ve yeterli sürede ilaç kullanılması gerekmektedir. Bu sebepten psikiyatrik ilaçlar kullanmaktan çekinilmemeli ve doktorun önerdiği şekilde kullanılması gerekmektedir.

Fatih Volkan Yüksel

Uzman Psikiyatrist Dr. / Empati Aile Danışma Merkezi
1976 yılında İstanbul’da doğdu. İlkokulu Yalova’da, ortaokulu İSTEK Vakfı okullarından Beyhan Aral Lisesinde, liseyi ise Üsküdar Fen Lisesinde okudu. 2000 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İngilizce Bölümünden mezun olup "Tıp Doktoru" oldu. 2001-2005 yılları arasında Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi I. Psikiyatri Kliniğinde ihtisasını tamamladı. 2007-2010 yılları arasında Manavgat Devlet Hastanesinde “Psikiyatri Uzmanı” olarak çalıştı. 2008 yılı sonunda Manavgat Psikiyatri Kliniği'ni hizmete açan Dr. F. Volkan Yüksel, 2010 yılında ise Antalya Merkezde de hizmet vermek amacıyla; Uzman Psikolog, Psikolog ve Psikolojik Danışmanın çalıştığı Empati Aile Danışma Merkezini kurmuştur. 2016 yılında Manavgat'ta bulunan Psikiyatri Kliniği'ni Antalya il merkezine taşımış ve çalışmalarına halen burada devam etmektedir. İyi derecede İngilizce bilen F. Volkan Yüksel evli ve üç çocuk babasıdır.
Fatih Volkan Yüksel

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. * Zorunlu alanlar