Bugünkü başarı hikayemiz Forbes Dergisi 2017 verilerine Türkiye’nin en zengin 4. İşadamı olarak giren, halihazırda 30’dan fazla ülkede taahhüt işleri yapan, çok sayıda yabancı ortakla, çok değişik pazar koşullarında çalışan Enka Holding’in kurucusu Şarık Tara.
22 Nisan 1930 tarihinde Üsküp’te doğan Şarık Tara, ilkokula Sırp Mektebi’nde başlar. 2. Dünya Savaşı yüzünden İstanbul’a gelir, orta ve lise eğitimini İstanbul’da Şişli Terakki Lisesi’nde tamamlar. Sonrasında ise İTÜ İnşaat Fakültesi’nden 1954 yılında mezun olur. Neden inşaat mühendisliği okuduğunu da bir röportajında şöyle anlatır: “Matematik eğilimi olan bir öğrenciydim. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) en itibarlı üniversite, İnşaat Fakültesi de en makbul bölümdü. Baktım, en çok oradan para kazanılıyor, oraya girdim.” der.
Okurken ailesine de maddi destek olmak isteyen Tara, ilk çalışma hayatına inşaatlarda çalışarak başladı. 15-16 yaşlarında bir fabrikada gece vardiyasında çalışan Tara, sonra Beşiktaş’taki mensucat fabrikasındaki Yugoslav mühendise tercümanlık yapmaya başladı. 1955’te Haydarpaşa Soğuk Hava Deposu’nun şantiye şefi olarak çalıştı. Şantiye şefiyken çok iyi maaş alan fakat verilen prim sözü yerine getirilmeyen Tara, bunun üzerine ayrılıp kendi şirketini kurmaya karar verir. 1957 yılında eniştesi Sadi Gülçelik ile birlikte ENKA’yı kurar ve müteahhitlik faaliyetlerine başlar. Enka ismini enişte ve kayınbirader sözcüklerinin ilk hecelerinden alır.
1960’larda, ENKA ilk yatırımlarını, Pimaş Plastik ve Altaş Çelik El Aletleri fabrikalarının kuruluşu ile iki imalat sanayine yapar, İlk yurt dışı işleri ise bir Alman firmanın Libya’daki demir bağlama, beton dökme ve kalıp işlerinin taşeronluğunu almak olmuş. Pasaport almasını bile bilmeden giriştiği Libya işinden iyi para kazanan Tara, dünyanın bugünkü kadar küçük olmadığı yıllarda, adını bile ilk kez duyduğu ülkelere gözü kapalı gitmiş, dev fabrikalar, otoyollar inşa etmiş.10 yılda aldığı işlerle dünyada tanınmaya başlayan Enka, zamanla kollektif şirkete ve 1972 yılında da Holding’e dönüşür.
1990 yılı itibarıyla ENKA, dünyadaki en iyi müteahhit şirketler arasında anılmakta, tasarım, satın alma, inşaat, montaj, işletme, bakım ve yönetime kadar kapsamlı bir yelpazede hizmetler sunmaktadır. 1990’lardan sonraki yıllarda ENKA, faaliyetlerini dünyanın farklı bölgelerine doğru genişletmeye devam etti.
“Bizde sanattan anlayan çok az insan var.” diyerek kurduğu okullar ve spor tesisleriyle eğitime sporu ve sanatı entegre etmek için her yıl 2 bin 500 kişiye burs veriyor Tara.
Genç yaşta kurduğu şirketini gene emeklilik için erken bir yaşta, “Ben her zaman gençlere inandım ve onlara inisiyatif verdim. ENKA hep gençlerin yönetimde olduğu bir şirket oldu.” diyerek 56 yaşında oğlu Sinan Tara’ya emanet eden Şarık Tara, iş hayatında edindiği tecrübeleri, başarılarını, hatalarını ve belki de en önemlisi küresel bir Türk şirketi sahibi olarak uluslararası ilişkileri “Şarık Tara Anlatıyor” ve “Şarık Tara Sınırların Ötesinde” kitaplarıyla girişimci adaylarıyla paylaşıyor.