Forbes 2017 verilerine göre 3 milyar dolarlık servetiyle Türkiye’nin en zengin ikinci insanı Fiba Holding yönetim kurulu başkanı Hüsnü Özyeğin’in 6 yaşında hanutçulukla başlayan ve milyarderliğe uzanan uzun başarı dolu yolculuğundan bahsedeceğiz.
1945’de İzmir’de doğan Hüsnü Özyeğin, 1963’de Robert Koleji’nden, 1967’de Oregon State University İnşaat Mühendisliği bölümünden, 1969’da Harvard Business School’dan master yaparak mezun oldu. Özyeğin, İnşaat Bölümü’nde okurken finans konularına daha ilgili olduğunu farketti.
Amerika’da burslu okuyan, eğitim kredilerini ödemek için de saatlik bir çok işte çalışan ve farklı tecrübeler edinen Özyeğin, bir dönem de Harvard Üniversitesi’nin okul kantininin işletmeciliğini de yapar.
Türkiye’ye dönmeden önce, rahmetli Vehbi Koç’a, rahmetli Nejat Eczacıbaşı’ya ve rahmetli Behçet Osman Ağaoğlu’na birer mektup yazar. Bu mektuplara Nejat Eczacıbaşı’ndan olumlu geri dönüş alır ve kendisine o dönem yeni kurulan Eczacıbaşı Yatırım Ortaklığı’nın genel müdürlüğü teklif edilir. Bu teklifle Özyeğin, 29 yaşında Türkiye’ye dönme kararı alır. İstanbul’da Eczacıbaşı ile sözleşme imzalamadan önce Robert Koleji’nden arkadaşı Mehmet Emin Karamehmet’i ziyaret eder. Bu ziyaret Özyeğin’in hayatının dönüm noktalarından biri olur. Önce Pamukbank yönetim kuruluna sonra da Yapı Kredi bankası genel müdürlüğüne uzanan yolculukta çalıştığı bankalarda başarılı işlere imza atar.
İş hayatının bir diğer kırılma noktası ise; Yapı Kredi Bankası’ndan %1 hisse istemesi sonrasında gerçekleşir. Teklifi kabul görmez ve görevinden ayrılır. Tüm malvarlığını satar, birkaç işadamıyla birlikte Finansbank’ı kurar.
1994 ve 2001 gibi zor ekonomik kriz dönemlerini başarıyla aşan, kredi kartına ilk taksit gibi yaratıcı fikirleri bankacılık sektörüne kazandıran Özyeğin, 2006 yılında Finansbank’ı National Bank of Greece’e satarak Türkiye’nin milyarderleri arasında yerini alır.
Şu an Fiba Holding bünyesinde birçok alanda yatırımı olan Özyeğin, bir yandan da kurmuş olduğu Özyeğin Vakfı ile sosyal projelere de destek veriyor. 2007 yılında kurulan Özyeğin Üniversitesi ise, iş bağlantıları ve başarılı eğitimiyle gençler tarafından tercih ediliyor. Özyeğin Üniversitesi’nde eğitim gören öğrenciler için; “Eğer Özyeğin Üniversitesi’nde gençlere ilham verebilirsek, iyi yetiştirebilirsek onların Türkiye’ye katkıları benim şirketlerimin katkısından çok daha fazla olur” diyen başarılı iş adamı, eğitimin önemine de vurgu yapmaktadır.
72 yıllık yaşamı, çalışma azmi, liderlik ve cesaret vasıflarını birleştirerek kurduğu başarılı girişimcilik serüvenini, ‘Bir Dünya Kurmak’ adlı biyografi kitabıyla gençlerle ve girişimci adaylarıyla paylaşıyor. Başarısının sırrını “Yapmak istediğim şeyler için kendimi zorladım, zamanımı iyi paylaştırdım ve sınırları zorladım” diye özetliyor Özyeğin.