Amerikan Forbes Dergisi, gençlik iksirini bulma potansiyeli taşıyan San Diego merkezli biyoteknoloji şirketi Samumed’in kurucusu Osman Kibar’ı dünyayı değiştirebilecek 30 isim arasına alıp, “Bu adam Yaşlanmayı Tersine Çevirebilir mi?” Başlığıyla 10 Mayıs 2016 tarihli sayısının kapağına taşıdı.
Öğrenim hayatına İzmir’de başladıktan sonra İstanbul’da Robert Koleji’ni bitiren Kibar, ardından Amerika’ya giderek öğrenimine devam etmiş. Matematik konusunda çok yetenekli olan Osman Kibar önce Caltech’te mühendislik, ardından da U.C. San Digeo’da biyofotonik alanında PhD unvanını kazanmış.
İlk girişimi olan Genoptix’i 470 milyon dolara Novartis’e satmış. Ardından ikinci girişimi olan E-Tenna’yı ise ikiye bölüp Intel ve Titan Corp.’a satmış.
New York’ta bir yatırım şirketinde iyi girişimleri keşfetme görevini üstlenen tecrübeli girişimci, bu görevin kendisi için yeterince heyecan verici olmadığını görünce San Diego’ya geri dönmüş.
Osman Kibar’ın üçüncü girişimi Wintherix, Pfizer’ın maddi desteğiyle birlikte adeta bu ilaç devinin bünyesinde doğmuş. Ancak Wintherix ve Pfizer arasındaki anlaşmazlıklar karşılıklı davalara dönüşünce Osman Kibar ve ekibi oradan ayrılıp yollarına kendi başlarına devam etmeye karar vermişler.
Elbette bu esnada şirketin değeri çok düşük seviyelere gerilemiş. Finansman ihtiyacına yanıt ise Credit Suisse Türkiye’den gelmiş. Kişisel bağlantıları sayesinde 2.4 milyon dolarlık bir yatırım bulan Osman Kibar böylece şirketinin adını Samumed yapmış ve Pfizer’la olan davalar neticesinde ilaçlarını geri kazanınca hikaye yeniden başlamış.
Samumed’in en büyük iddiası yaşlanmayı yavaşlatması ve hatta tersine çevirmesi. Bu iddianın temeli birçok farklı alanda etkili olabilen çeşitli ilaçlara sahip olması. Şu an en popüler ilaç zamanla dökülen saçların ekme işlemi olmadan yeniden uzamasını sağlarken beyazlayan saçların da yeniden gençlik yıllarındaki rengine dönmesini sağlıyor.
Samumed’in diğer ilaçları ise dizlerde yaşlanma etkilerini ortadan kaldırıyor, omurilik disklerini onarıyor ve akciğer kanseri tedavisinde yaraların iyileşmesini sağlıyor. Bu ilaçlardan bazıları erken aşamada insan üstünde test edilmeye başlamış durumda.
İlaçlar daha piyasaya çıkmadan şirket çok ciddi yatırımlar almaya başlamış. Bu ilaçlardan birinin başarılı olması halinde şirket değerinin çoğu teknoloji şirketinin değerini geçeceği tahmin ediliyor.
Başarı, ne yapmak istediğini bilmek, hedefini seçmek ve ona da ulaşmak…”tır diyen Osman Kibar çalışmalarıyla bilime ışık tutacağa benziyor.