Bugün Vestel ve Taç gibi markalarla Türkiye’nin ihracat şampiyonu, 02.11.2017 tarihli imzalar ile Türkiye’nin ilk yerli otomobilini de üretecek 5 firmadan biri olan Zorlu Holding’in patronu Ahmet Nazif Zorlu’dan bahsedeceğiz.

Ahmet Nazif Zorlu Denizli’nin Babadağ ilçesinde, 1944 yılında dünyaya gelir. Ahmet Zorlu’nun ailesi de kasabanın diğer aileleri gibi tekstil işiyle uğraşmaktadır. Aile bireyleri evdeki dokuma tezgahında Denizli bölgesine özgü çizgili çarşaf dokumaktadır. Babasının ticaret hayatı Ahmet Nazif Zorlu’yu etkilemiştir. Bu sebeple ilkokuldan sonra okulu bırakan Zorlu, bir yandan evdeki dokuma tezgahında, diğer yandan da babasının dükkanında çalışmaya başlar.

Yaşamı, Karadeniz pazarını keşfe çıkan amcasının eve yüklü siparişlerle geri dönmesiyle değişir. 15 yaşına geldiğinde amcasıyla birlikte Bursa, Ankara ve Samsun’u kapsayan bir iş gezisine çıkar. Trabzon son durakları olur. Orada bir dükkan açmaya karar verirler. Yaşıtları daha sokakta oyun oynarken Ahmet Nazif Zorlu, 1960 yılında ailenin Trabzon’da açtığı dükkanın başına geçip çarşaf ve havlu satmaya başlar. O yıl 700 bin liralık satış gerçekleştiren Zorlu’yu kötü bir sürpriz beklemektedir. Bilançoda, 10 bin lira zarar gözükmektedir. O an aklından geçenleri şöyle anlatır: “Beni bir korku aldı, babama ne cevap verecektim. Bu acı hayat dersi ona tedbirli olmayı ve ne olursa olsun başarısızlıklar karşısında yılmamayı öğretti. Başarısız damgasını yiyerek kasabaya geri dönmek istemiyordum. O günden sonra dükkanda satamadığım malları pazar günleri kentin pazarında satmaya çalıştım.”

Askerden sonra ticaret hayatını İstanbul’da devam ettirme kararı alan Zorlu, İstanbul’da fason imalat yapmayı düşünmektedir. Bir İtalyan Dergisi’nde gördüğü desenli nevresim takımıyla çarşaf üretmeye başlar. İlk defa 2 metre 20 santim eninde çarşaf üretir. Taç marka nevresimleri 1971 yılında piyasaya sürer.

1975 yılında Bursa’da Korteks’i kurmaya karar verir. Korteks’in yatırımı, o yıl patlak veren döviz krizi nedeniyle yarım kalır. Yarım kalan yatırım Almanya’ya sipariş verilen 12 adet tül makinası ile hız kazanır. Sonraki yıllarda dünyanın en büyük entegre iplik ve dokuma tesislerinden birisi olmayı başaran Korteks, 1980 yılına gelindiğindeyse 400 dokuma tezgahıyla çalışmaktaydı. Sonrasında yıllık tül perde üretimi 150 milyon metrakareye ulaşan Korteks, üretiminin yüzde 40’ını ihraç eder. İhracatın başlıca adresleri, Almanya ve Amerika ağırlıklı olmak üzere Güney Afrika, Japonya ve Singapur’dur.

Müşterilerimizin hemen hepsi tavsiye üzerine geldi. Alman müşteri Fransız’a, İngiliz Amerikalı’ya tavsiye etti. Bizde böylece dünyaya açıldık.” diyen Ahmet Nazif Zorlu, başlangıçta ‘Türk malı’ ile yanyana anılmaya alışılmış olan kalitesiz imajını yıkmak için çok çaba harcadığını, hatta bir  Amerikalı müşterisini ikna edebilmek için farklı desen ve modelde perdeler ürettiğini, bu iş için de cebinden 200 bin dolara yakın para harcadığını söyler. Bu çabaları boşa gitmez, onu Amerika’da 100 milyon dolarlık iş hacmine ulaştırır. 1975 yılında Korteks ile başlayan tekstil yatırımları, bugün sekiz fabrika ile sürüyor. Çarşaftan havluya, masa örtüsünden perdeye ev tekstili üreten tesislerin yıllık cirosu ise 1 milyar doları aşıyor.

Türk ekonomisinin çok iyi günler geçirmediği 1994 yılında, Bayraktar Holding, İhlas, Garanti Bankası ve Sabancı gibi devleri geride bırakarak, Vestel’i satın alır. Vestel’i alır almaz da piyasada ne kadar bozuk, hatalı ürün varsa hepsini değiştirir. O zamanki genel müdürü bu isteğe karşı çıkar ve “batarız” der. Zorlu ise genel müdürüne; “asıl onları iyi ve sağlam olanları ile değiştirmezsek o zaman batarız” der. Neticede piyasadaki 5 bin tane bozuk Vestel toplatıldı ve yenileri ile değiştirildi. Sonra da ürünlere 3 yıl garantiyi ilk Vestel getirdi. Yine müdürleri karşı çıktı, “batarız” dediler, “görüldüğü gibi batmadık, büyüdük, geliştik.” Günümüzde yıllık 3 milyar doların üzerinde elektronik ihracat hacmiyle kendi sektöründe ihracat liderliğini kimseye kaptırmıyor Zorlu Holding.

1997 yılının başında Özelleştirme İdaresi’nden Denizbank’ı satın alan Zorlu, 2006’de Denizbank’ı Belçika-Fransız ortaklığı Dexia gurubuna 2,4 milyar dolara satar.

Çıraklığını yapmadığınız işin patronu olamazsınız” diyen Ahmet Nazif Zorlu, bugün elektronik, tekstil, savunma sanayi, enerji, madencilik ve gayrı menkul gibi alanlarda faaliyetlerine devam etmektedir. Türkiye’nin ilk yerli otomobili için oluşturulan konsorsiyum içerisinde de yer alan Zorlu grubu, otomotiv sektörü ile faaliyet alanlarına bir yenisini daha eklemektedir.

Yorum Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. * Zorunlu alanlar

*

formu temizleGönder